فهرست مطالب

مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی - سال پنجاه و دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی
سال پنجاه و دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سکینه خانعلی پور واجارگاه* صفحات 1-24

    کیفرگزینی، حلقه واصل کیفرگذاری و اجرای کیفر است که متولی آن قضات در دادگاه ها هستند. به منظور تعیین کیفر مناسب باید اصولی بر آن حاکم باشد تا موجب بی عدالتی نگردد. هر کشوری ممکن است اصول خاصی را برای این مرحله پیش بینی کند که از نوع نظام حقوقی و اهداف آن نشات می گیرد. این مقاله با هدف بررسی اصولی که بر کیفرگزینی حاکم است، با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، دو نظام حقوقی ایران و آلمان را به عنوان دو کشوری که از نظام حقوق نوشته برخوردارند، برگزیده است. بررسی قوانین دو کشور بیانگر وجود اصول مشترکی در دو نظام حقوقی است که بر تحمیل اصل کیفر و تعیین میزان و نوع آن حاکم است. مهم‏ترین اصولی که می توان به آن اشاره کرد عبارتند از اصل قانون مندی کیفر، اصل عطف بماسبق نشدن کیفر، اصل قضامندی کیفر و اصل تناسب. البته، اصولی مانند اصل عادلانه بودن کیفر و قاعده ممنوعیت محاسبه مکرر در نظام حقوقی آلمان به طور قاعده مند وارد ادبیات تقنینی این کشور شده، ولی در حقوق ایران با وجود پذیرش ضمنی آن هنوز در نص قوانین به چشم نمی‏خورد. با این حال، نظام حقوقی هر دو کشور در حوزه اصول حاکم بر تعیین میزان و نوع کیفر در مرحله کیفرگزینی نقصان‏هایی دارند که می توان بخشی از آن را در قالب صدور رهنمودهایی، مانند رهنمودهای تعیین کیفر در کشورهای کامن لا، جبران کرد.

    کلیدواژگان: کیفر، کیفرگزینی، مطالعه تطبیقی، رهنمودهای تعیین کیفر، حقوق نوشته
  • جواد ریاحی* صفحات 25-48

    امروزه اگر ابعاد معضل اعتیاد و مواد مخدر و روان گردان برشمرده شود، بی شک، یکی از ابعاد مهم آن که هم دارای آثار اقتصادی است و هم دارای تبعات خانوادگی و اجتماعی و فرهنگی، مساله افزایش جمعیت محکومان جرایم مواد مخدر و روان گردان به مجازات حبس است. بنا بر این، نتایج تحقیقات و عبرت از تجربیات گذشته، این انتظار معقول را ایجاد می کند که درباره افزایش جمعیت زندانیان جرایم مواد مخدر و روان گردان تدبیری اندیشیده شود، و از راه تعمیم اصلاحات صورت گرفته در قوانین عام و یا با وضع مقررات خاص، در سیاست های پیشین تجدیدنظر شود. با این حال، از نقطه نظر کیفر حبس، نه تنها این انتظار تا کنون محقق نشده، بلکه در نیمه دهه 1390 قانونی همسو با سیاست های حبس گرای گذشته و برخلاف همه یافته های علمی و تجربه های قبلی به تصویب رسید که سیاست کیفری در قبال مواد مخدر و روان گردان را در زمینه مجازات حبس تشدید نمود. این قانون چیزی نبود جز قانون ماده واحده الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر که گرایش به سخت گیری و حبس گرایی را در تبصره خود به نمایش    می گذارد. این مقاله با اتخاذ روش توصیفی تحلیلی، ضمن بررسی چرایی و چگونگی تصویب تبصره مزبور، به ارزیابی آن مقرره از منظر سیاست حبس زدایی پرداخته و به این نتیجه رسیده است که تصویب این قانون سخت گیرانه، بیش از آنکه متکی به مبانی فقهی-حقوقی یا دلایل علمی باشد، به منظور اقناع طرف داران مجازات اعدام و پاسخ به مطالبات کیفرگرایی عوام گرایانه ایشان صورت گرفته است. این مقرره، برخلاف سیاست های کلی نظام، برنامه های توسعه، و رویکرد قوانین عادی، به توسعه و تقویت حبس گرایی پرداخته، نظام عدالت کیفری را با مشکلات عدیده ای همچون تشدید تورم جمعیت زندانیان و افزایش هزین ه های زندان ها، افزایش مشکلات خانواده محکومان و وارد کردن نوجوانان و جوانان به چرخه رسمی عدالت کیفری مواجه می کند.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، مواد روان گردان، حبس گرایی، جمعیت زندان ها
  • راحله سیدمرتضی حسینی*، حبیب سریانی، اعظم مهدوی پور صفحات 49-68

    بنیان نظری معاذیری همچون «مسیولیت تقلیل یافته»، «عذر برانگیختگی»، «مستی» و «وضعیت روحی و روانی متهم»، اختلال اراده است. در اساسنامه دیوان های بین المللی کیفری به اختلال اراده به عنوان دفاع جزیی به طور مستقیم اشاره نشده است؛ هرچند بر مبنای بند 3 ماده 31 اساسنامه دیوان بین الملل کیفری، دیوان می تواند دیگر اسباب معافیت مجازات را مدنظر قرار دهد و از این منظر به اختلال اراده توجه کند. با وجود پذیرش مفاهیمی همچون ناتوانی ذهنی در چارچوب حقوقی دیوان بین الملل کیفری و دادگاه بین الملل کیفری یوگسلاوی سابق که می تواند دامنه اسباب بالقوه قابل اعمال در تخفیف مجازات را توسعه دهد؛ اما در مورد مصادیق اختلال اراده در اساسنامه این دیوان ها، رهیافتی کاملا محتاطانه اتخاذ شده است. در واقع با پایبندی به فلسفه وضع قوانین سختگیرانه در جنایات بین المللی، تنها به پذیرش مصادیق اختلال اراده به عنوان یک مخفف قضایی اکتفا شده است. این در حالی است که در نظام کامن لا، به طور خاص حقوق انگلستان، اختلال اراده به عنوان یک مخفف قانونی ظاهر می شود و موجب تبدیل ماهیت قتل عمد به قتل غیرعمد می شود.

    کلیدواژگان: اختلال اراده، عذر برانگیختگی، مسئولیت تقلیل یافته، مستی، وضعیت روانی
  • مریم عباچی* صفحات 69-98

    مطالعه شاخص تکرار جرم به ویژه برای ارزیابی اثربخشی نظام عدالت کیفری و نیز سیاست ها و برنامه هایی که از این گذر به منظور پیشگیری و مدیریت ریسک تکرار جرم بر اساس یافته های کیفرشناسی و جرم شناسی به کار می روند، حایز اهمیت است. در این زمینه پژوهش حاضر با هدف شناسایی مطالعات و مستندات موجود در خصوص شاخص مفهومی و عملیاتی تکرار جرم در آمار جنایی نظام های پیشرفته و تحلیل محتوایی آنها برای دستیابی به الگویی مناسب، صورت گرفت. در این تحقیق، در بخش نظری از روش کتابخانه ای و در بخش میدانی از روش تحلیل محتوا، از طریق طراحی پرسشنامه معکوس، استفاده شد. جامعه نمونه شامل 31 منبع مرتبط با شاخص تکرار جرم، از بین 41 منبع جمع آوری و مطالعه شده، انتخاب شد. یافته های این پژوهش، نشان داد که در ایالات متحده آمریکا و استرالیا، همچنین در برخی کشورهای اروپایی داده های مربوط به شاخص تکرار جرم و بازگشت به زندان به شکل مرتب و نظام مند به نحوی جمع آوری می شوند که می تواند از یک سو، با توجه به مولفه بومی سازی الگویی مناسب برای تبیین شاخص مفهومی و عملیاتی تکرار جرم در ایران بوده و از سوی دیگر، به منظور هماهنگ سازی در سطح بین المللی کاربرد موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: آمار جنایی، ارزیابی اثربخشی، شاخص تکرار جرم، کیفرشناسی سنتی، کیفرشناسی نوین، نظام عدالت کیفری
  • مهدی غلامپور* صفحات 99-122

    محرومیت افراد از آزادی به حکم قانون، برانگیزنده این تعهد برای دولت ها است که سلامت جسمانی آنان را با فراهم آوردن امکانات و مراقبت های پزشکی هم تراز با استانداردهای پذیرفته شده درمانی برای دیگر افراد جامعه، تضمین کنند. این حق زندانیان در اسناد متعدد بین المللی مورد تایید قرار گرفته است و امروزه در همه نظام های داخلی نیز دست کم در سطح قانونگذاری مورد پذیرش قرار گرفته است. مقاله حاضرتلاش می کند تا ضمن مقایسه تطبیقی قوانین و مقررات نظام عدالت کیفری ایران با اسناد بین المللی در خصوص حق برسلامت جسمانی زندانیان، گفتمان مقام های عدالت کیفری ایران را نیز در خصوص 8 مورد از پرونده هایی که حسب اظهارنظرهای رسمی، عامل بیماری موجب مرگ افرادی در زندان بوده است، مورد تحلیل انتقادی قرار داده و به این پرسش پاسخ دهد که پدیده مرگ در زندان آن گاه که در نتیجه بیماری زندانیان رخ می دهد، تا چه میزان به عنوان یک «مسیله» برای مقام های نظام عدالت کیفری ایران مطرح بوده است. به‏رغم شناسایی حق بر سلامت و مراقبت های پزشکی محکومان به حبس در نظام عدالت کیفری ایران، بررسی اسناد و گزارش های رسمی از پرونده های مربوط به این حق زندانیان نشان می دهد که دسترسی افراد بازداشت شده یا زندانی به مراقبت های پزشکی در عمل کمتر از میزان پذیرفته شده در آیین نامه ها و قوانین مرتبط است. علاوه بر این، تحلیل گفتمان مقام های رسمی حکایت از این موضوع دارد که در نگاه آنان به خطر افتادن حق بر سلامت جسمانی زندانیان، مسیولیتی برای مدیران و کارکنان زندان در پی ندارد.

    کلیدواژگان: زندان، تحلیل انتقادی گفتمان، حق بر سلامت زندانیان، محرومیت از درمان، مرگ در زندان
  • محمد یکرنگی*، محمدرضا برزگر صفحات 123-148

    امروزه ایده خودروی خودران به واقعیت تبدیل و این نوع خودرو وارد صنعت حمل ونقل شده است. در ایران تردد خودروهای خودران به دلیل فقدان قوانین مربوط و مشخص نبودن مسیول در تصادفات احتمالی، ممنوع اعلام شده است؛ بنابراین پژوهش حاضر، با رویکرد توصیفی-تحلیلی درصدد بررسی این امر است که در صورت ورود خودروهای خودران به ایران، آیا قوانین کیفری فعلی، جوابگوی مسایل ناشی از صدمات ایجادشده توسط خودرو خودران است. این پژوهش، صرف نظر از سایر عوامل، تنها به مسیولیت تولیدکننده پرداخته و به این نتیجه رسیده است که با توجه به مقررات فعلی و محدودیت علم امروز دنیا در حوزه هوش مصنوعی، امکان تعقیب شرکت خودروساز در مواردی که صدمه ایجادشده توسط خودروی خودران ناشی از عدم تکافوی علم روز در پیش بینی شرایط حادثه ساز بوده و تولیدکننده تمام آزمایش های معمول را انجام داده است، میسر نبوده، اما در اغلب موارد امکان تعقیب و محکومیت با توجه به قوانین فعلی نیز وجود دارد و از این منظر قواعد و قوانین کنونی پاسخگوی مسیله مسیولیت مرتبط با خودروی خودران است.

    کلیدواژگان: تصادف رانندگی، خودروی خودران، مسئولیت تولیدکننده، هوش مصنوعی
|
  • Sakineh Khanalipour * Pages 1-24

    Judicial Sentencing is a link between punishment legislative and its enforcement, which judges in courts are in charge of. In order to determine the appropriate punishment, it must be governed by principles so that it does not cause injustice. Each country may foresee certain principles for this stage, which derive from the type of its legal system and goals. With the aim of examining the principles that govern the sentencing, this article has chosen Iran and Germany legal systems as two civil law countries. This study has been done by descriptiveanalytical method. Examining these codes shows there are common principles in these legal systems that govern the imposition of punishment and determination of its amount and type. The most important principles are the legality principle of punishment, the principle of non-retroactivity of punishment and the principle of proportionality. Principles such as the fairness of punishment and the non bis in idem are provided in German penal code, but in Iranian law, despite its acceptance, it has not yet entered the penal code. However, both countries suffer from deficiencies in the field of principles governing the determination of the amount and type of punishment in the sentencing, which can be partially compensated by issuing guidelines such as sentencing guidelines in common law.

    Keywords: Punishment, Judicial Sentencing, Comparative Study, Sentencing Guidelines, Civil Law
  • Javad Riahi * Pages 25-48

    Nowadays, increase of prison population (convicted criminals for narcotic drugs and psychedelics) is an important aspect of the problem of narcotic drugs and psychedelics. Considering the studies’ results and experiences of the past, therefore, it is reasonably prospected that policies in this aspect should be revised. In the viewpoint of incarceration penalty, however, not only the prospect has not been occurred, but the penal policy of narcotic drugs and psychedelics over imprisonment has been exacerbated in the middle of 1390 decade with ratification of Acts that was favorable with the last incarcerating policies including the note of Article added to narcotic drugs and psychedelics Act that represents severity and tendency to imprisonment. This article by descriptive-analytical method examines reasons and quality of the Act and evaluates it with the viewpoint of decarceration policy and concludes that the Act enacted for satisfying adherents of execution and to response to their populist applications of penalty, instead of relying on jurisprudential-legal bases or scientific reasons. The Act develops and strengths tendency to imprisonment on the contrary to general policies of the State, development programs, and approach of the statutes. It also confronts criminal justice system with several problems like increase of prison population, increase of costs of prisons, raise of problems of convicted person’s family and engagement of juveniles in criminal justice system.

    Keywords: Narcotic Drugs, Psychedelics, Tendency to Imprisonment, Prison Population
  • Raheleh Seyed Morteza Hosseiny *, Habib Soryani, Azam Mahdavipour Pages 49-68

    The theoretical basis of excuses such as “Diminished Responsibility”, “Provocation”, ” intoxication” and “accused mental condition”, is impaired volition. Volitional Impairment as a partial defense is not explicitly mentioned in the Statute of the International Criminal Courts; However, according to the clause 3 of article 31 of the Statute of the International Criminal Court, the court may consider other grounds for impunity and pay attention to the impaired volition from this point of view. Despite the acceptance of concepts such as mental disorder in the legal framework of the International Criminal Court and the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, which can expand the range of potential reasons for mitigating the punishment; a very cautious approach has been adopted regarding cases of disturbance of volition in the statute of criminal courts. In fact, according to adhering to the philosophy of establishing strict laws in international crimes, examples of impaired volition have been limited just as a judicial mitigating excuse. This is despite the fact that in the Common law system, especially in the law of England, impaired volition is addressed as a partial excuse (partial defense) in some cases of intentional homicide, and it reduces the punishment for homicide to manslaughter.

    Keywords: Diminished Responsibility, Provocation, Intoxication, Mental Condition, Volitional Impairment
  • Maryam Abachi * Pages 69-98

    The study of recidivism indicator is very important especially for the effectiveness evaluation of the criminal justice system, as well as the policies and programs that are used to prevent or manage the risk of recidivism based on penological and criminological findings. In this regard, this research is conducted with the aim of identifying the available studies and documents regarding the conceptual and operational indicator of recidivism in the advanced criminal statistics systems. In this research, in the theoretical study, a library method and in the field study, a content analysis method through designing of reverse questionnaire, are used. The sample population, including 31 sources related to the recidivism index, among the 41 collected and studied sources, is selected. The findings of the research, like other studies in the world, show that in the United States of America and Australia, as well as in some countries in Europe, the data related to the index of recidivism and returning to prison are regularly and systemically collected in such a way that, with considering of localization component, can be very good model for the determination of conceptual and operational index in Iran on one hand, and can be used for the harmonization at the international level, on the other hand.

    Keywords: Criminal Statistics, Effectiveness Evaluation, Recidivism Indicator, Traditional Penology, NewPenology, Criminal Justice System
  • Mahdi Gholampour * Pages 99-122

    Depriving people of their freedom according to the law motivates the obligation for governments to guarantee their physical health by providing facilities and medical care at par with the accepted standards of treatment for other members of the society. This right of prisoners has been confirmed in many international documents and today it has been accepted in all domestic systems at least at the legislative level. The article tries to compare the laws and regulations of Iranian criminal justice system with international documents regarding the right to the physical health of prisoners, as well as the discourse of Iranian criminal justice authorities regarding 8 cases that according to official comments, Illness has caused the death of people in prison. This article attempts to critically analyze and answer the question that to what extent the phenomenon of death in prison as a result of prisoners' illness is a "problem" for Iran criminal justice authorities? Despite the recognition of the right to health and medical care of prisoners in Iranian criminal justice system, the review of documents and official reports of the cases related to this right of prisoners shows that the access of detained or imprisoned people to health care in practice is less than the amount accepted in related regulations and laws. In addition, the analysis of the discourse of the officials indicates that in their view, jeopardizing the right to the physical health of the prisoners does not entail any responsibility for the managers and staff of the prison.

    Keywords: Prisoners' Right to Health, Deprivation of Treatment, Illness, Death in Prison, Critical DiscourseAnalysis
  • Mohammad Yekrangi *, MohammadReza Barzegar Pages 123-148

    Nowadays, development of technology results in the production of autonomous cars. With no doubt, Iran will face the presence of these cars in near coming years. In June 2017, the first autonomous car was tested successfully in Iran, but the chief constable prevented using them because of lack of specific regulation and no clear Statute to the identification of the criminal liability for their injuries to humans. Therefore, this Paper will scrutinize if the current Iranian criminal law has the potentials of imposing criminal liability for the injuries. This research limited the discussion to the Factory and Program designer and analyses the subject by the descriptive-analytical approach. It finally concludes that because of limitation of nowadays science and current regulations, in some limited circumstances, conviction of factories and designers is not possible, however, in most cases, it is possible to prosecute and convict the factory and designer and Iran is not faced with lack of regulation in this respect

    Keywords: Criminal Liability, Autonomous Car, Car Crash, Liability of Factories